Loading...

PM-reeks - Oplossingsgericht werken met mensen met een verstandelijke handicap

J.J.N. Teggelaar

  • Bindwijze: Hardcover
  • Taal: nl
  • Categorie: Mens & Maatschappij
  • ISBN: 9789024418183
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Hardcover
Oorspronkelijke releasedatum:01 juli 2008
Aantal pagina's:102
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:J.J.N. Teggelaar
Tweede Auteur:J. Van Den Bosch
Co Auteur:T. Monster
Hoofduitgeverij:Uitgeverij Boom/Nelissen
Hoofduitgeverij:Uitgeverij Boom/Nelissen
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:148 mm
Product hoogte:7 mm
Product lengte:210 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:148 mm
Verpakking hoogte:7 mm
Verpakking lengte:210 mm
Verpakkingsgewicht:162 g
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:148 mm
Product hoogte:7 mm
Product lengte:210 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:148 mm
Verpakking hoogte:7 mm
Verpakking lengte:210 mm
Verpakkingsgewicht:162 g

Samenvatting

Hoe professionaliseren wij de bejegening van onze cliënten? Dat was de vraag van een grote instelling voor verstandelijk gehandicapten. Gekozen werd voor een oplossingsgerichte benadering, waarbij de cliënt wordt gezien als expert van zijn eigen leven: niemand weet immers beter welk leven je wilt leven dan jij zelf!

Bij oplossingsgerichte bejegening wordt de cliënt geholpen wensen te realiseren en doelen te behalen. De begeleiders spelen een centrale rol bij het vinden van passende oplossingen. Anders gezegd, de kwaliteiten van de cliënt worden optimaal ingezet. Deze manier van bejegenen is geschikt voor iedereen, ongeacht de beperking en soms beperkte verbale kwaliteiten.

Dit boek biedt begeleiders naast veel praktijkvoorbeelden ook concrete suggesties voor een respectvolle bejegening van cliënten en/of verwanten in de vorm van sleutels. Deze sleutels staan voor manieren om toegang te krijgen tot de cliënt, ook in lastige situaties.

Oplossingsgericht werken met mensen met een verstandelijke handicap is een boek voor iedereen in de zorg die geïnteresseerd is in verbetering van de bejegening van cliënten en is in het bijzonder gericht op het werk van de begeleiders.

Jan Teggelaar is socioloog, met een eigen bureau voor advies, training en coaching. Hij heeft vele organisaties geadviseerd in zowel de profit- als de non-profitsector. Daarvoor is hij jarenlang rector geweest in het voortgezet onderwijs. Teggelaar heeft meerdere gedragsweten-schappelijke vervolgstudies afgerond.

José van den Bosch is orthopedagoog en partner bij Teggelaar & Partners. Ze heeft de vervolgstudies gedragstherapie, NLP en oplossingsgerichte korte therapie afgerond. Van den Bosch heeft ervaring in het coachen van leidinggevenden, zowel uit de profit- als de not-for-profitsector.

Teun Monster was jarenlang conrector geweest in het voortgezet onderwijs. Hij was in die hoedanigheid onder meer verantwoordelijk voor het zorgteam leerlingbegeleiding. Monster volgde de afgelopen jaren verscheidene trainingen in oplossingsgericht werken.