Loading...

PM-reeks - Handboek groepsdynamica

Jan Remmerswaal

  • Bindwijze: Hardcover
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Mens & Maatschappij
  • Uitgever: Uitgeverij Boom/Nelissen
  • ISBN: 9789024418121
  • Review:
een inleiding op theorie en praktijk
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Hardcover
Druk:10
Verschijningsdatum:juli 2008
Afmetingen:Afmeting: 24,3 x 15,9 x 2,9 cm
Aantal pagina's:402 pagina's
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Auteur(s):Jan Remmerswaal
Auteur(s):Jan Remmerswaal

Samenvatting

Groepsdynamica bestudeert het gedrag van mensen in kleine groepen. Door haar brugfunctie tussen psychologie en sociologie neemt de groepsdynamica een unieke plaats in binnen de sociale wetenschappen.
Dit boek behandelt de hoofdthema's uit de groepsdynamica. Een selectie hieruit: niveaus en interventies in groepen, groepsvorming, groepsontwikkeling, communicatie, feedback, groepsprocessen, besluitvorming, conformiteit, groepsnormen, groepsidentiteit, situationeel leiderschap, het functioneren van teams. Daarbij worden er op systematische wijze verbindingen gelegd met de praktijk.

Dit boek is bestemd voor mensen die professioneel met groepen werken of daartoe in opleiding zijn.

Jan Remmerswaal (1945) is sociaal-psycholoog. Als opleider, trainer, docent en adviseur is hij de afgelopen dertig jaar betrokken geweest bij een groot aantal opleidingen en cursussen in het Hoger Onderwijs (zowel universitair onderwijs als hbo) en binnen bedrijfsgerichte opleidingen. Zijn belangstellingsgebieden betreffen groepsdynamica, teambuilding, begeleiding van groepen, veranderingsmanagement, coaching, counseling, supervisie en intervisie. Hij publiceerde een groot aantal artikelen op het terrein van groepen en begeleiden van groepen, en negen boeken, waaronder de drie delen 'Groepsdynamika deel I: Inleiding, deel II: Kommunikatie, en deel III: Groepsontwikkeling'. Hij is ook hoofdredacteur van het tijdschrift 'Werken Leren en Leven met Groepen'.