Loading...

Woordenboek Vlaamse Gebarentaal

nvt

  • Bindwijze: DVD
  • Taal: nl
  • Categorie: Taal
  • ISBN: 9789002223570
Nederlands- Vlaamse Gebarentaal Vlaamse Gebarentaal- Nederlands
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:DVD
Oorspronkelijke releasedatum:27 mei 2008
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:nvt
Tweede Auteur:Woo
Tweede Auteur:Woo
Overige kenmerken
Product breedte:136 mm
Product hoogte:15 mm
Product lengte:191 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:136 mm
Verpakking hoogte:15 mm
Verpakking lengte:191 mm
Verpakkingsgewicht:82 g
Overige kenmerken
Product breedte:136 mm
Product hoogte:15 mm
Product lengte:191 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:136 mm
Verpakking hoogte:15 mm
Verpakking lengte:191 mm
Verpakkingsgewicht:82 g

Samenvatting

Eindelijk een wetenschappelijk ondersteund woordenboek van de Vlaamse Gebarentaal, met aandacht voor de dialectische variatie.
In april 2006 kreeg de Vlaamse Gebarentaal officieel het statuut van een volwaardige taal. De Vlaamse Gebarentaal is niet zomaar een vertaalde vorm van het Nederlands, het is een eigen taal met een eigen grammatica en lexicon. Tot op heden bestond er in Vlaanderen geen wetenschappelijk ondersteund woordenboek van de Vlaamse Gebarentaal. De behoefte aan zo’n woordenboek is echter groot bij verschillende instanties, bij de Dovengemeenschap, bij leerkrachten in dovenscholen of gebarentaal-tolkenscholen, bij organisatoren van gebarentaal- cursussen of bij al wie op welke manier dan ook met de Vlaamse Gebarentaal in contact komt. Nu is het elektronische woordenboek van de Vlaamse Gebarentaal, ontwikkeld door onderzoekers aan de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen, eindelijk beschikbaar op dvd.
Het woordenboek bevat Nederlandse woorden en gebaren uit de Vlaamse Gebarentaal, in de vorm van filmpjes en SignWriting, een Amerikaans transcriptiesysteem dat het mogelijk maakt elk gebaar op een zeer visuele manier weer te geven. Het woordenboek werkt in twee richtingen. U kunt op zoek gaan naar de vertaling in Vlaamse Gebarentaal van een Nederlands woord, maar u kunt ook de Nederlandse gesproken/geschreven tegenhanger van een Vlaams
gebaar opzoeken. En net zoals er in het Nederlands dialecten bestaan, zijn die er ook in de Vlaamse Gebarentaal. In het woordenboek is het mogelijk om bij het zoeken dialectisch te differentiëren. U kunt dus gebaren opzoeken die uit de West-Vlaamse variant komen of uit
de Antwerpse enzovoort. Naast het gebaar verschijnen telkens de regio’s waarin het gebaar in kwestie gebruikt wordt.
Het Woordenboek Vlaamse Gebarentaal is het werk van een uitgebreid universitair team. Voor de inhoudelijke realisatie stonden in: professor doctor Mieke van Herreweghe, professor doctor Myriam Vermeerbergen, Katrien van Mulders en Kristof Deweerdt. Voor de technische realisatie zorgden Bart Braem, Steven Aerts en Bart Meyers.