Loading...

Taaltopics - Taaltopics Formuleren

Cees Braas

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Mens & Maatschappij
  • Uitgever: Noordhoff
  • ISBN: 9789001163709
  • Review:
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Paperback
Druk:3
Verschijningsdatum:juli 2007
Afmetingen:Afmeting: 23,8 x 16,8 x 0,7 cm
Aantal pagina's:173 pagina's
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Auteur(s):Cees Braas | Annemieke de Schepper
Auteur(s):Cees Braas | Annemieke de Schepper

Samenvatting

Heel wat mensen zien als een berg op tegen het schrijven van een rapport, een verslag, een scriptie of zelfs een brief. Echt vreemd is dat niet. Er komt namelijk heel wat kijken bij het schrijven van een zakelijke tekst: gegevens verzamelen, een structuur ontwerpen, alinea's aanbrengen, heldere formuleringen kiezen, formuleer- en spelfouten vermijden of herstellen.
Taaltopics Formuleren geeft vanuit een duidelijke visie op het schrijfproces praktische aanwijzingen om te komen tot een leesbare en toegankelijke tekst. Een deel van die aanwijzingen kan al bij het schrijven van de eerste tekstversie worden toegepast. Maar de belangrijkste toepassing is bij het corrigeren van de ruwe tekst: welke leesbaarheidsremmers moet ik uit de tekst verwijderen? Welke formuleerfouten moet ik corrigeren? Aan de orde komen zaken als: het maken van een tekstschema, de alinea-indeling, lange zinnen, naamwoordstijl, maar ook fouten als onjuiste verwijswoorden, contaminaties en incongruentie. Daarnaast bevat Formuleren aanwijzingen voor het schrijven in groepen, een veelvoorkomend verschijnsel in het hoger onderwijs.
De aanpak in Formuleren spoort met onze opvatting van het schrijfproces, waarbij er na een gedegen analyse van doel en publiek pas minutieus naar de formulering wordt gekeken als de structuur van de tekst in grote lijnen stáát. In een of meer correctierondes werkt de schrijver toe naar een op de lezer toegesneden tekst. Einddoel: een maximaal toegankelijke tekst, die de schrijver even losjes uit de mouw iijkt te hebben geschud.
Inclusief
Website:
www.taaltopics.wolters.nl
- aanvullend oefenmateriaal voor studenten
- docentenhandleiding voor de docent
De auteurs van Taaltopics Formuleren: Cees Braas en Annemieke kjde Schepper