Loading...

Grondslagen van interculturele communicatie

W.A. Shadid

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Mens & Maatschappij
  • ISBN: 9789013041347
studieveld en werkterrein
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:15 februari 2007
Aantal pagina's:364
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:W.A. Shadid
Hoofdauteur:W.A. Shadid
Overige kenmerken
Editie:2
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:158 mm
Product hoogte:21 mm
Product lengte:242 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:158 mm
Verpakking hoogte:21 mm
Verpakking lengte:242 mm
Verpakkingsgewicht:578 g
Overige kenmerken
Editie:2
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:158 mm
Product hoogte:21 mm
Product lengte:242 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:158 mm
Verpakking hoogte:21 mm
Verpakking lengte:242 mm
Verpakkingsgewicht:578 g

Samenvatting

Enkele gebeurtenissen zoals de aanslagen op II September 2001, de moord op Van Gogh en de wijze waarop het integratiedebat is gevoerd hebben ertoe geleid dat de communicatie tussen de diverse etnische groepen in Nederland niet optimal verloopt. Verscheidene opiniemakers spreken meer dan voorheen van 'wij' versus 'zij' en 'onze' culturele warden versus 'hun' culturele waarden.
Hoewel van oudsher bekend is dat culturele verschillen de communicatie be loeden, is interculturele communicatie als studieveld nicatie be loeden, is interculturele communicatie als studieveld van betrekkelijk recente datum. Onderzoek heeft laten zien dat bij dit type communicatie ook andere factoren dan cultuur een rol spelen. In 'Grondslagen van interculturele communicatie' wordt naast de culturele verschillen uitgebreid ingegaan op de andere factoren zoals de wederzijdse beeldvorming, de context en de persoonlijke communicatieve vaardigheden.
De auteur verdedigt de stelling dat miscommunicatie in zulke ontmoetingen meer wordt veroorzaakt door de fixatie op cultuurverschillen en de wederzijdse vooroordelen dan door de mate waarin culturen daadwerkelijk van elkaar verschillen. Cultuur wordt in de praktijk maar al te vaak gebruikt als 'zondebok' en als uitsluitingsmechanisme.
In dit boek wordt ook geen recept gegeven voor het omgaan met mensen uit andere culturen, maar wordt een pleidooi gehouden voor het benaderen van een ieder als zelfstandig persoon en niet als vertegenwoordiger van de groep waartoe hij of zij behoort of gerekend wordt. Het benadrukken van overeenkomsten tussen mensen zonder de verschillen te verwaarlozen dient de leidraad te zijn bij interculturele communicatie.
Deze uitgave is geschikt voor iedereen die in de praktijk te maken heeft met andere culturen zoals hulpverleners, beleidsmakers, personeelsfunctionarissen en onderzoekers op dit terrain. Daarnaast is deze uitgave veel gebruikt in het universitaire en hoger beroepsonderwijs.
Prof. dr. W. Shadid is antropoloog en bijzonder hoogleraar interculturele communicatie aan de Universiteit van Tilburg. Hij is tevens verbonden aan de Universiteit Leiden.