Loading...

Oefentherapie bij knieaandoeningen

Erik Witvrouw

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Geneeskunde & Verpleging
  • ISBN: 9789034198563
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Aantal pagina's:172
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:Erik Witvrouw
Tweede Auteur:Marc Lorent
Co Auteur:Lorent, M.
Co Auteur:Lorent, M.
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:169 mm
Product hoogte:12 mm
Product lengte:238 mm
Studieboek:Nee
Verpakkingsgewicht:348 g
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:169 mm
Product hoogte:12 mm
Product lengte:238 mm
Studieboek:Nee
Verpakkingsgewicht:348 g

Samenvatting

Oefentherapie bij knieaandoeningen biedt de praktiserende kinesitherapeut in de eerste plaats een overzicht van de literatuur over de behandeling van knieletsels met behulp van actieve oefentherapie.
In het eerste deel werken de auteurs een aantal begrippen met betrekking tot oefentherapie uit. Het verschil tussen open en gesloten kinetische keten-oefeningen in de revalidatie komt uitgebreid aan bod en wordt gelinkt aan het concept van de kinetische keten.
Naast een wetenschappelijke achtergrond bij de keuze van de oefeningen, vindt de lezer in dit boek een ruim aanbod aan voorbeelden van oefeningen die bruikbaar zijn tijdens de revalidatie van veel voorkomende knieaandoeningen.
In het tweede deel worden revalidatieschema's stap voor stap uitgewerkt voor respectievelijk patellofemorale klachten, kruisbandletsels, patellapeestendinopathie en meniscusletsels. Meer dan 70 foto's van oefeningen uit de praktijk vormen een praktische leidraad tijdens de revalidatie van pati en of atleten.
Erik Witvrouw en Marc Lorent zijn kinesitherapeuten die dagelijks bezig zijn met pati en met knieaandoeningen. In Oefentherapie bij knieaandoeningen bundelen ze hun ervaring en kennis.
De auteurs
Erik Witvrouw promoveerde in 1998 tot doctor in de motorische revalidatie en kinesitherapie aan de K.U.Leuven met als onderwerp 'risicofactoren en kinesitherapeutische aanpak van patellofemorale aandoeningen'. Sinds 1999 is hij voltijds docent aan de UGent, vakgroep revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Ook is hij sinds 2003 hoofd van de unit sportrevalidatie-evaluatiecentrum binnen het centrum voor sportgeneeskunde UZ Gent.
Zijn interessedomein is de sportgeneeskunde, waarin hij nog altijd als clinicus werkt binnen het centrum voor sportgeneeskunde.
Zijn onderzoeksdomein situeert zich binnen de sportgeneeskunde, met name het domein van knierevalidatie. In dit domein heeft hij meer dan 80 internationale en nationale publicaties op zijn naam en behaalde hij enkele wetenschappelijke onderscheidingen.
Marc Lorent studeerde in 2000 af aan de K.U.Leuven als licentiaat in de motorische revalidatie en kinesitherapie met een specialisatie in de sportkinesitherapie. Hij werkte er nadien op de dienst Orthopedie binnen de knierevalidatie en op het Sportmedische advies en keuringscentrum van de universiteit.
Sinds 2002 is hij dagelijks bezig met sportrevalidatie als zelfstandig kinesitherapeut. Hij komt er in contact met een ruim aanbod aan sportletsels van de onderste ledematen. Naast de revalidatie strekt zijn interessedomein zich ook uit naar krachtevaluaties van atleten uit verschillende sporten.
Als praktijkassistent aan de UGent, vakgroep revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, werkt hij ook als lesgever in het domein van de sportrevalidatie.
Hij is ook verbonden aan basketbalclub Racing Basket Antwerpen en aan de Topsportschool Antwerpen waar hij instaat voor de sportverzorging en revalidatie van gekwetste atleten.