Loading...

Praktijkgerichte ontwikkelingspsychologie

M. de Bil

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: Nederlands
  • Categorie: Onderwijs & Didactiek
  • Uitgever: Uitgeverij Boom/Nelissen
  • ISBN: 9789024417360
  • Review:
van wieg tot hangplek: de ontwikkling van 0-tot 18-jarigen
Inhoud
Taal:Nederlands
Bindwijze:Paperback
Druk:1
Verschijningsdatum:juli 2007
Afmetingen:Afmeting: 25 x 19,8 x 2,4 cm
Aantal pagina's:395 pagina's
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Auteur(s):M. de Bil | P. de Bil | Petra de Bil
Auteur(s):M. de Bil | P. de Bil | Petra de Bil

Samenvatting

Dit boek behandelt de ontwikkelingspsychologie van kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. In leesbare taal worden de ontwikkelingen op cognitief, sociaal en emotioneel gebied uiteengezet.
De ontwikkelingen die kinderen en jongeren doormaken worden beschreven aan de hand van ontwikkelingstaken. Zo zijn er bijvoorbeeld de ontwikkelingstaken van het verwerven van een veilige basis, het leren omgaan met anderen en het verwerven van een eigen identiteit, maar ook van het omgaan met vrije tijd en het kiezen van een opleiding en beroep.

Dit boek is bedoeld voor studenten van de hbo-opleidingen Social Work (sph, mwd en cmv). Daarnaast kan dit boek voor de opleiding hbo pedagogiek een introductie vormen in het ontwikkelingspsychologisch denken en handelen. Ook andere professionals die betrokken zijn bij kinderen en jongeren kunnen er handvatten aan ontlenen voor het omgaan met deze doelgroep.
Op de bijgeleverde cd-rom staan videofragmenten van uiteenlopende situaties. Door middel van deze beelden en bijbehorende opdrachten maken studenten de koppeling van theorie naar praktijk. Het is voor hbo-studenten belangrijk steeds een praktijkgerichte toepassing te maken van de theorie. Wat valt op aan het gedrag van deze kinderen en jongeren, en zijn dit dan signalen van mogelijke stoornissen of hoort het bij de leeftijdsfase? Het boek belicht ook de sterke kanten en mogelijkheden van kinderen en jongeren.

Marjan en Petra de Bil zijn allebei psycholoog. Marjan werkt als GZ-psycholoog in een eigen psychologisch adviesbureau en in een kinder- en jeugdpsychiatrische polikliniek. Daarnaast heeft zij ruime werkervaring als psycholoog binnen het basisonderwijs, speciaal onderwijs, en justitiƫle settings, en geeft ze les aan de opleiding voor GZ-psychologen.
Petra werkt als docent aan de Hogeschool Zeeland waar zij lessen geeft aan de opleiding Social Work, studiemateriaal ontwikkelt en praktijkgericht onderzoek uitvoert met studenten. Daarvoor heeft zij vijftien jaar gewerkt met jongeren met (ernstige) gedragsproblemen, zowel in het speciaal onderwijs als in het welzijnswerk.