Loading...

Verantwoord Gedrag Op De Werkvloer

M.J. Verkerk

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Managementboeken
  • ISBN: 9789023240938
Het Effectief Implementeren Van Bedrijfscodes En Ethische Programma's
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:02 april 2005
Aantal pagina's:102
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:M.J. Verkerk
Tweede Auteur:F.M.L. Leerssen
Co Auteur:Frank M.L. Leerssen
Hoofdredacteur:Harry Hummels
Tweede Redacteur:A.C. ten Klooster
Tweede Redacteur:A.C. ten Klooster
Overige kenmerken
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:147 mm
Product hoogte:17 mm
Product lengte:240 mm
Verpakking breedte:147 mm
Verpakking hoogte:17 mm
Verpakking lengte:240 mm
Verpakkingsgewicht:214 g
Overige kenmerken
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:147 mm
Product hoogte:17 mm
Product lengte:240 mm
Verpakking breedte:147 mm
Verpakking hoogte:17 mm
Verpakking lengte:240 mm
Verpakkingsgewicht:214 g

Samenvatting

"Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft tegenwoordig een gedragscode of een ethisch programma. Dat is mooi, maar daarmee is nog niets gezegd over de je ervoor dat de medewerkers van een bedrijf zich eigenaar voelen van een ethisch programma?

In Verantwoord gedrag op de werkvloer analyseren Maarten Verkerk en Frank Leerssen de verschillende problemen die bij het implementeren van gedragscodes en ethische programma’s kunnen optreden. Ook geven ze antwoord op de vraag welke organisatiestructuur, organisatiecultuur en stijl van leidinggeven nodig zijn om te komen tot verantwoord gedrag op de werkvloer. Ter illustratie wordt de implementatie van een gedragscode in een technische organisatie beschreven.

De sleutel tot verantwoord gedrag op de werkvloer blijkt gelegen te zijn in participatieve processen en structuren. Er bestaat een complexe dynamiek tussen de participatie van medewerkers, het vertrouwen dat medewerkers en management in elkaar hebben en de effectiviteit van een gedragscode of ethisch programma. Met behulp van de reeds bestaande literatuur over dit onderwerp en gesteund door bevindingen uit de praktijk formuleren Verkerk en Leerssen een strategie om te komen tot een optimale implementatie van gedragscodes en ethische programma’s.

De auteurs
Dr. Maarten J. Verkerk werkte jaren als manager in de industrie. Hij is nu als directeur verbonden aan een psychiatrisch ziekenhuis. Hij is tevens bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de Technische Universiteit van Eindhoven.
Ir. Frank M.L. Leerssen heeft Technische Bedrijfskunde gestudeerd aan de Universiteit Twente. Als afstudeerproject heeft hij een jaar lang gewerkt aan het samenstellen en implementeren van de bedrijfscode zoals beschreven in de case van dit boek. Hij is momenteel werkzaam als corporate management trainee bij Nuon.

De reeks Management & Ethiek behandelt uiteenlopende bedrijfsethische thema’s met als doel bestuurders en managers praktische ondersteuning te bieden. De reeks is ontstaan vanuit de strategische alliantie tussen EIBE/Instituut voor Verantwoord Ondernemen, onderdeel van Universiteit Nyenrode, en de afdeling Corporate Social Responsibility van PricewaterhouseCoopers."