Loading...

Cahier Strafrecht 6 - Introductie internationaal strafrecht

Y. Buruma

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Rechten
  • ISBN: 9789069164441
  • Adviesprijs: €39.5
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:11 augustus 2004
Aantal pagina's:128
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:Y. Buruma
Tweede Auteur:P. Verrest
Co Auteur:P.A.M. Verrest
Co Auteur:P.A.M. Verrest
Overige kenmerken
Editie:2
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:162 mm
Product hoogte:12 mm
Product lengte:238 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:162 mm
Verpakking hoogte:12 mm
Verpakking lengte:238 mm
Verpakkingsgewicht:216 g
Overige kenmerken
Editie:2
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:162 mm
Product hoogte:12 mm
Product lengte:238 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:162 mm
Verpakking hoogte:12 mm
Verpakking lengte:238 mm
Verpakkingsgewicht:216 g

Samenvatting

Deze tweede druk van Introductie internationaal strafrecht is geheel gereviseerd, hetgeen vanzelfsprekend is vanwege de enorme vlucht die de internationalisering van misdaad en misdaadbestrijding sinds het verschijnen van de eerste druk heeft genomen.
Dit boek beoogt aan student, politicus of praktijkjurist een eerste kennismaking te bieden. Dat wat eigenlijk iedere jurist minimaal van internationaal strafrecht zou moeten weten komt in de onderhavige uitgave aan bod en het biedt daarmee een uitstekende basis voor verdere studie.
Aan de orde komen rechtsmacht, kleine rechtshulp en internationale opsporing, uitlevering en overlevering, overdracht van strafvervolging en van tenuitvoerlegging van straf-vonnissen. Daarbij wordt steeds ook nader ingegaan op de recente ontwikkelingen op dit terrein binnen de Europese Unie.
Om te kunnen begrijpen wat er kan worden gedaan tegen Nederlanders die zich in het buitenland schuldig maken aan ontucht met kinderen of voor Nederlanders die in bittere omstandigheden in vreemde gevangenissen zijn gedetineerd, is allereerst overzicht nodig over de aan de orde komende themals. Datzelfde geldt voor diverse vragen met be-trekking tot vreemdelingen die zich hier bevinden, maar in het buitenland worden gezocht.
Met behulp van veel voorbeelden wordt geprobeerd dat overzicht te bieden. Er is niet voor gekozen bepaalde wetten en verdragen uitputtend te bespreken, maar juist om de hoofdthema's te behandelen en verbanden te leggen tussen de diverse onderwerpen. Ook nodigt het boek tot meningsvorming doordat soms nadrukkelijk stelling wordt genomen.
De hoop is dat met dit boek voldoende inzicht in de grote lijn wordt gegeven opdat de lezer zich ook een geïnformeerde mening kan vormen over niet-behandelde of nieuwe problemen. Op professionele kennis gestoelde meningsvorming over het internationale strafrecht is immers nodig in een wereld en in een Europese Unie waarin strafrechtelijke samenwerking steeds meer een vanzelfsprekendheid is.
Prof. mr Ybo Buruma is hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Mr Pieter Verrest is als deeltijd medewerker verbonden aan dezelfde universiteit.