Loading...

Waardig En Vaardig In Het Leven

J.C. Gravesteijn

  • Bindwijze: Paperback
  • Taal: nl
  • Categorie: Psychologie
  • ISBN: 9789026517167
hoe jongeren sociaal en emotioneel uit te rusten voor de volwassenheid
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Paperback
Oorspronkelijke releasedatum:16 oktober 2004
Aantal pagina's:235
Kaarten inbegrepen:Nee
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:J.C. Gravesteijn
Tweede Auteur:R.F.W. Diekstra
Co Auteur:René F.W. Diekstra
Hoofdillustrator:L. Poorthuis
Hoofdillustrator:L. Poorthuis
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:207 mm
Product hoogte:16 mm
Product lengte:254 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:205 mm
Verpakking hoogte:15 mm
Verpakking lengte:253 mm
Verpakkingsgewicht:592 g
Overige kenmerken
Editie:1
Extra groot lettertype:Nee
Product breedte:207 mm
Product hoogte:16 mm
Product lengte:254 mm
Studieboek:Ja
Verpakking breedte:205 mm
Verpakking hoogte:15 mm
Verpakking lengte:253 mm
Verpakkingsgewicht:592 g

Samenvatting

Waardig en vaardig in het leven

Hoe jongeren sociaal en emotioneel uit te rusten voor de volwassenheid

J. Carolien Gravesteijn & René F.W. Diekstra

Welke vaardigheden hebben kinderen en jongeren nodig om aan hun ontwikkelingstaken succesvol het hoofd te bieden en 'goed uitgerust' aan de volwassenheid te beginnen? Dat is de vraag die in dit boek centraal staat en waarop het zowel in theoretisch als in praktisch opzicht een schat aan informatie biedt. Behalve de beschrijving van de noodzakelijke en wenselijke vaardigheden over de loop van de ontwikkeling van 0-18 jaar, bevat het ook de beschrijving van de rol van de verschillende categorieën opvoeders - ouders, leerkrachten, andere volwassenen en kinderen en jongeren zelf - bij het verwerven van die vaardigheden. Ook gaat het uitvoerig in op hoe die vaardigheden geoefend kunnen worden, met bijzondere nadruk op de adolescentieperiode. Om die reden is ook een beschrijving opgenomen van het lesprogramma Levensvaardigheden voor het voortgezet onderwijs, zoals dat door de auteurs is ontwikkeld en experimenteel op zijn effecten is onderzocht. Behalve aan de inhoud van dit succesvolle programma, wordt ook aandacht besteed aan de voorwaarden voor invoering en uitvoering ervan in scholen en aan de training van leerkrachten. Training in levensvaardigheden - de boodschap van dit boek - is een goed uitvoerbare en effectieve bijdrage aan wat kinderen en jongeren nodig hebben om zich tot actieve en constructieve volwassenen te ontwikkelen.

J. Carolien Gravesteijn is psycholoog en auteur van het programma Levensvaardigheden. Ze is werkzaam als onderzoeker in de Kenniskring Jeugd en Opvoeding aan de Haagsche Hogeschool.

René F.W. Diekstra, psycholoog, is onder meer actief als adviseur Preventief Jeugdbeleid bij de Gemeente Rotterdam en auteur van het programma Levensvaardigheden. Hij is lector van de Kenniskring Jeugd en Opvoeding aan de Haagsche Hogeschool.