Loading...

De triomftocht van de Brienenoord

H. Crucq

  • Bindwijze: Hardcover
  • Taal: nl
  • Categorie: Technologie & Bouwkunde
  • ISBN: 9789051940343
Ontwikkeling, bouw, transport en montage in woord en beeld
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Hardcover
Aantal pagina's:96
Illustraties:Nee
Betrokkenen
Hoofdauteur:H. Crucq
Hoofdauteur:H. Crucq
Overige kenmerken
Editie:1
Studieboek:Nee
Verpakkingsgewicht:635 g
Overige kenmerken
Editie:1
Studieboek:Nee
Verpakkingsgewicht:635 g

Samenvatting

De tweede Van Brienenoordbrug is met haar 295 meter overspanning de grootste brug van Nederland. Het 44 meter hoge gevaarte werd geheel opgebouwd in Zwijndrecht en op 16 februari 1989 over water naar Rotterdam getransporteerd. Hierbij moesten vier bruggen worden gepasseerd. De vijf duizend ton zware boogbrug werd bij Van Brienenoord tussen de pijlers gemanoeuvreerd en in één nacht 17 meter opgevijzeld tot 28 meter boven het water.
Op zaterdagochtend 24 juni 1989 werd de complete basculebrug door de drie grootste drijvende bokken op de pijlers geplaatst. Dit ging gepaard met een volledige stremming van het wegverkeer. De basculebrug is de grootste in zijn soort ter wereld.
Deze indrukwekkende verrichtingen van de Nederlandse bruggenbouwers hebben in binnen- en buitenland grote bewondering gewekt. Radio, televisie, dag- en weekbladen deden er met veel superlatieven verslag over. Heel veel toeschouwers sloegen met groot enthousiasme het transport gade, zelfs tot midden in de nacht. De spectaculaire situaties hebben veel schitterende foto's opgeleverd.
In dit boek zijn de mooiste foto's samengevoegd tot een eenheid met het verhaal over de bouw, het transport en het plaatsen van de bruggen. Het verhaal geeft uit de eerste hand informatie over de moeilijkheden, oplossingen, beslissingen en belevenissen.
H. Crucq is projektleider bij de Directie Bruggen van Rijkswaterstaat. Sinds het begin in 1977 is hij betrokken geweest bij de ontwikkeling van de plannen voor de verbreding van de Van Brienenoordbrug. Namens de Rijkswaterstaat was hij verantwoordelijk voor de bouw, het transport en de plaatsing.