Loading...

Een historische gids voor wapenrustingen en wapens

Stephen Bull

  • Bindwijze: Hardcover
  • Taal: nl
  • Categorie: Technologie & Bouwkunde
  • ISBN: 9789036607810
Inhoud
Taal:nl
Bindwijze:Hardcover
Aantal pagina's:224
Illustraties:Met illustraties
Betrokkenen
Hoofdauteur:Stephen Bull
Tweede Auteur:Tony North
Co Auteur:Lotje Deelman
Co Auteur:Lotje Deelman
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:24 cm
Product hoogte:2 cm
Product lengte:34 cm
Studieboek:Nee
Verpakkingsgewicht:1500 g
Overige kenmerken
Editie:1
Product breedte:24 cm
Product hoogte:2 cm
Product lengte:34 cm
Studieboek:Nee
Verpakkingsgewicht:1500 g

Samenvatting

Al sinds de tijd dat vroege oorlogen werden uitgevochten tussen naakte krijgers die stenen naar elkaars hoofden slingerden, heeft de oorlogsvoering het tempo van de technische prestaties van de mens weerspiegeld en in veel gevallen zelfs bepaald.
De ontwikkeling van metalen wapens vroeg om een overeenkomstige groei van beschermende maliënkolders. Vervolgens, toen vuurwapens de plaats innamen van zwaard en pijl en boog, gaf men de zware, verdedigende wapenrusting op ten gunste van een lichte wapenrusting die bedoeld was om de drager te identificeren. Toch is de geschiedenis van wapenrustingen en wapens meer dan een catalogus van technische vooruitgang.
Afgezien van hun destructieve of verdedigende potentieel verwierven wapens een sociale betekenis. Een ridder had zijn zwaard, sporen en lans; het kleine zwaard werd een teken van de edelman; en een scepter is nog steeds het teken van vorstelijk gezag. Het ontwerp van de wapenrusting begon gemodelleerd te worden naar de mode van de tijd en kleine, prachtig bewerkte wapens werden als een sieraad gedragen.
Nu de interesse opnieuw is gewekt door oorlogsspelen, het naspelen van historische slagen en het feit dat we tegenwoordig weer enthousiast worden over goed vakmanschap, zijn wapenrustingen en wapens objecten geworden voor particuliere verzamelaars en worden voor de versiering van statige huizen en kastelen gebruikt.
In dit gezaghebbende boek beschrijft Stephen Bull draagbare wapenrustingen en wapens vanuit de tijd van de Grieken en Romeinen tot aan het begin van de 19e eeuw. Vijf chronologische hoofdstukken, die elk een belangrijke periode in de geschiedenis beslaan, worden gevolgd door twee thematische hoofdstukken over oosterse wapenrustingen -van de uitvinding van het buskruit in China tot aan de wapens van het Ottomaanse Rijken wapens die voor sportieve doeleinden gebruikt worden zoals de jacht of toernooien. Het voorwoord, geschreven door de redacteur van dit boek Tony North, assistent-curator bij het Victoria en Albert Museum, neemt de decoratieve wapenrustingen en de fabricagemethoden onder de loep.
Een historische gids voor wapenrustingen en wapens, prachtig geïllustreerd met meer dan 300 afbeeldingen in kleur en zwart-wit, afkomstig uit belangrijke verzamelingen over de hele wereld, is voor iedereen die geïnteresseerd is in de militaire geschiedenis en het wapentuig van de wereld een onmisbaar, compleet naslagwerk.